You are here: HomeAlterations Shortlisted Nominees 2016AwardsPresidents Award FrontPresidents Award Nominees 2016Presidents' Award Shortlisted Nominees 2016 - New Buildings

Presidents' Award Shortlisted Nominees 2016

This year, two shortlists have been announced for the 2016 Presidents' Award for new church architecture, run by the Ecclesiastical Architects and Surveyors Association and the National Churches Trust.
 
The shortlist of three entries for new buildings can be viewed below.
The shortlist of five entries for reordering, extensions or alterations to existing church buildings can be viewed here.
 
A Presidents' Award will be awarded to the winning scheme in each of the two categories.
 
The Architects and the schemes judged to be the winners in each of the two categories will be announced by HRH The Duke of Gloucester KG GCVO at an Awards Ceremony at St Mellitus College, London SW5 on Thursday 3 November 2015. Also at the Awards Ceremony, Prince Nicholas von Preussen will announce the 2061 2016 winner of the King of Prussia Gold Medal for church repair and conservation architecture.
 
The Presidents’ Award is awarded on behalf of the Ecclesiastical Architects and Surveyors Association President and the National Churches Trust’s Joint Presidents, the Archbishops of Canterbury and York. Projects are eligible if they have been completed within the last three years or after the Practical Completion stage in their development. New church buildings and new designs in church re-ordering, alterations or extensions are eligible for The Presidents’ Award. The award is open to church buildings of all Christian denominations in the UK.
 
The award comprises a chalice and paten, commissioned by the Incorporated Church Building Society, and made after World War II, to be loaned to a new or seriously war damaged church. This year, the chalice and paten will be lent to the two winning parishes to be held by them for six months each. The two winning churches or chapels will each receive a £500 prize.
 
Judges were looking for:
• Innovation, invention and originality
• Fitness for use as a church, or part of a church building, in the 21st century
• Does the work have the potential to bring new life to the church?
• Architectural Quality
• Sensitivity to Context
• Elegance of Construction & Detail Judges were also asked to consider to what extent the design is environmentally-responsible.
 
 
The following entries have been shortlisted:
 
• Wass, Stanbrook Abbey Church
• Edgware, St Peter’s Stonegrove
• Cambridge Community Church
 

Wass, Stanbrook Abbey Church

Feilden Clegg and Bradley Studios

 
 
 

The Conventus of Our Lady of Consolation relocated a few years ago from their original 19th abbey building in Worcestershire a few years ago. They chose (in accordance with their Benedictine heritage) a remote site on the edge of the North York Moors. The single storey residential and working parts of the abbey having been completed, the chapel, which provides the focus of their mission was next, and was dedicated in September 2015. From the outside, the building presents a soaring curved facade, reminiscent of a theme-park roller coaster, faced in vertical timber slats, which have already weathered to grey. A walk round the building reveals the way the curve has been resolved into an almost cylindrical termination, facing to the east. The only embellishment being a cross let into the facade. A further progress round the outside of the building discovers the south face, which is almost entirely composed of tall windows. This takes full advantage of the south facing slope of the site, and the elevated position above the Vale of York. Weather permitting, the view stretches to the ruins of the medieval Byland Abbey, with a more distant prospect of the towers of York Minster. Inside, the chapel is lambent with the south light, the brilliance of which is enhanced by the light interior finishes, to the roughly finished walls, with the floor in Purbeck limestone. The pews are carefully detailed in sycamore wood, with liturgical furnishings in York Stone. The chapel design is given a vertical emphasis by the structural concrete pillars, which terminate in the roof trusses, which support the timber roof lining, which mirrors the outside finish. The north wall of the main chapel intersects with the curved outside wall, to separate off a side chapel, with a similar unadorned finish. The order brought with them from their original abbey a number of cherished fittings -including a hanging lantern, and the cross above the altar. In use, the asymmetrical profile of the building has provided a resonant and sympathetic acoustic for the choral worship of the congregation. The overall design combines the traditional liturgical needs with a contemporary approach. (Photo credits: Tom Crocker for Feilden Clegg and Bradley Studios)

 

 


Edgware, St Peter’s Stonegrove

Sprunt – Project Architect: Jamie Sprunt

Young Architect: Jamie Sprunt

 
 
 

St Peter’s Stonegrove anchors One Stonegrove: a combined church, community and nursery which acts as the hub of the 1,000 home regeneration of the Stonegrove Estate in Barnet, north London. St Peter’s occupies an elevated site overlooking green space, an axial focal point that emphasises its presence and is reminiscent of how older, more traditional churches are positioned within their neighbourhoods. St Peter’s is an example of how modern church design can be used to provide a confident and welcoming community focus, housing a wide range of facilities. A strong design concept underpins the building, with a distinctive parabolic roof acting as an umbrella that unites its separate and distinct functions. Large timber louvers are suspended from deep eaves on the main elevation, forming a cloister that shades the church’s main windows and signals the building entrance. The louvers are carefully positioned so full direct sunlight enters the church on 29 June each year: St Peter’s Day. Behind the louvers, gabion walls rise up the church’s southern wall and pierce the roof to form a bell tower. The walls give weight to the structure and the appearance of emerging from the earth: as they wrap around the church and frame its large window, they offer a physical metaphor of the church’s strong community embrace. Another layer is provided by fibreglass panels, a more lightweight material whose colour changes with daylight levels, and which continues as the principal cladding for the adjoining community centre and nursery. A generous entrance lobby contains a community café, leading to a corridor which neatly separates the church from the community centre and nursery above, allowing each element to function independently. The church’s main worship hall is a large and flexible double height space, which can seat up to 120 worshippers or be reconfigured for many other uses. A baptismal pool is located beneath the main hall. The space contains no iconography, allowing Edgware Parish Team to share their space with other denominations or host secular events. A smaller chapel, housed within the gabion walls on the building’s south west corner, is a tranquil devotional space for smaller services and gatherings, and is lit from above by a single skylight. A secure vestry and large storeroom complete the ensemble. St Peter’s Stonegrove is operated by the Stonegrove Community Trust, with trustees from the church and wider community. The building opened in July 2016.

 

 


Cambridge, Cambridge Community Church

Barbar Casanovas Ruffles

 
 
 

Cambridge Community Church (C3) acquired the site of a former Anglican church, St Stephens in March 2010. The previous building required continual repair, was tired and uninviting. Rarely do existing ecclesiastical buildings get demolished. C3 took the decision to design a new church and community facility suitable for the 21st Century. Design started in January 2011, construction commenced April 2014 and PC achieved October 2015. The church moved in the same month. Prior to this the church congregated in a local secondary school and tried to reach the community through other facilities as best it could. Total spend to date is approximately £6m. To provide continuity between the previous building and the new, elements of the previous church fabric were salvaged, refurbished and incorporated into the new. These items were a decorative stone lintel and the cross from the apex. The building makes a bold statement that draws people’s attention by being contemporary in appearance that reflects the character of the church’s congregation but with strong lines saying it’s a place of refuge. The church works extensively into the local community, injecting life and hope. C3 is a growing, vibrant congregation, multi-cultural and with all age involvement. The church’s commitment to social involvement grows weekly, now extending to over 20 diverse and varied social activities resulting in the community actively engaging with the church. The C3 Centre building was developed to maximise its passive sustainable design credentials. The building was naturally orientated on the site to limit solar gains and maximise passive solar shading with the use of vertical brise-soleil. Noise breakout was a very sensitive issue, consequently, the Auditorium, is a fully acoustically designed space to avoid such breakout noise onto the adjacent boundaries. This room has the acoustics of a concert hall. The design also uses a photovoltaic array on the roof; that exceeds the Cambridge City Council requirements by CO2 emission rate by 12.4% from the use of renewable technology. Also provided is sedum to first floor roof areas. The grounds have been extensively landscaped, mature trees preserved with additional landscaping, with acoustic fencing to mitigate any site noise. The C3 building, admired by many, is the first building of such scale to be built in the City since the late 19th Century. The church is alive and well, to take on the challenges of the 21st Century.

 

 

 


Go to top

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of the site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

I accept cookies from this site.

EU Cookie Directive Module Information